luni, 24 mai 2010

BACALAUREAT 2010:31 mai – 4 iunie 2010 Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba moderna – proba C


Bacalaureat 2010 Proba de evaluare a competenţei lingvistice

PROBA C de evaluare a competenţei lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională

Structura subiectelor
Această probă se va desfăşura în trei etape:

I. Proba scrisă - 90 minute:
I.A. Înţelegerea textului scris;

I.B. Exprimare scrisă.
II. Exprimare orală – 10-15 minute
III. Înţelegerea textului audiat – 20 minute

I. Proba scrisă – 90 de minute
I.A. Înţelegerea textului scris
Elevul va trata, la alegere, unul dintre cele două texte-suport prezentate, pe baza cărora va avea de răspuns unui număr de întrebări, astfel:
- un text de dimensiuni reduse, pe o tematică accesibilă, din sfera vieţii cotidiene, cu un grad relativ redus de complexitate;
- un text amplu, pe o temă de interes general, având un grad de complexitate mai ridicat.

I. B. Exprimare scrisă
Elevul va avea de redactat, la alegere, unul din cele două texte:
- unul de dimensiuni relativ reduse, cu grad scăzut de dificultate (exemplu: un e-mail adresat unui amic, un anunţ, o carte poştală, o scurtă scrisoare etc);
- unul mai amplu, având un grad de dificultate mai ridicat (exemplu: o scrisoare de răspuns la o solicitare, un scurt articol de ziar conţinând un punct de vedere personal cu argumentaţie adecvată etc).

II. Exprimare orală – 10-15 minute
Fiecare bilet va conţine câte trei întrebări de dificultate progresivă (exemplu: o întrebare referitoare la universul personal – Ce vrei să faci în viaţă?; o cerinţă care să implice o scurtă relatare – Cum ţi-ai petrecut week-endul trecut?; o părere personală cu justificare/argumentare pe o temă de interes – Ţi-ar plăcea să studiezi în străinătate? Unde? De ce?)
Pe ansamblul probei, se va ţine cont de capacitatea elevului de a interacţiona cu evaluatorul/cu ceilalţi candidaţi (respectarea situaţiei şi a codurilor sociolingvistice; adaptarea actelor de vorbire la situaţie; capacitatea de a răspunde solicitărilor interlocutorului).

III. Înţelegerea textului audiat – 20 minute
Elevii vor audia două texte autentice în limbă standard:
- unul de dificultate redusă, cu durata de circa 2 minute, pe baza conţinutului căruia vor avea de răspuns la 4 - 5 întrebări;
- al doilea de dificultate medie, cu durata de 3 - 4 minute, pe baza conţinutului căruia vor răspunde la 5 - 6 întrebări.

sursa ebacalaureat.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu